Historiske begonia - "Småblombegonia"

16.05.2014 (Oppdatert: 04.03.2015) Magne Berland

Visste du at begoniasortene 'Flamboyant', 'Richard Galee' og 'Frau Helen Harms' er gamle begoniasorter som har vært dyrket i Norge i minst 60-70 år, kanskje i opptil 100 år? Noen entusiaster har tatt vare på dem, solgt litt planter fra eget utsalg, og delt litt plantemateriale med kollegaer. Med moderne og effektive formeringsmetoder har disse flotte begoniasortene igjen blitt populære sommerblomster.

Begonia Flamboyant

De siste årene er det kommet i salg en gruppe begonia under navnet Begonia x multiflora, vi kjenner sortene ’Flamboyant’, ’Richard Galee’ og ’Frau Helen Harms’. Dette er egentlig en type knollbegonia som har mange små blomster i stedet for få og store blomster. Disse begoniatypene kan i motsetning til en del knollbegonia plantes i full sol, og er svært riktblomstrende gjennom sommeren. De fleste sortene stammer fra arten B. davisii Veitch ex. Hooker f. Denne er hjemmehørende i Bolivia og Peru.

 

Noen eldre gartnere har hatt slike begonia til salgs i svært mange år, plantene blir formert ved hjelp av deling av knoller. Ett av gartneriene som har tatt vare på planter av 'Richard Galee' gjennom flere generasjoner, er Litland Gartneri på Osterøy. Flere kollegaer har fått plantemateriale fra dem og selger fortsatt litt planter basert på deling av knoller.

Professor i blomsterdyrking ved NLH, Arne Thorsrud, beskriver disse begoniasortene i sin lærebok som først kom ut i 1943 (Plantedyrking under glass), jeg referer til andre utgave fra 1949 (Blomsterdyrking under glass). Her blir det nevnt flere sorter, blant annet 'Flamboyant', 'Richard Gelee' og 'Frau Helen Harms'. Thorsrud kaller gruppen for ”Småblombegonia”.

 

 Begonia 'Frau Helen Harms'

 

 

Begonia 'Richard Galee'  

 

 

 Alle disse begoniasortene danner både enkle og fylte blomster

I dag dyrker vi disse sortene hovedsakelig fra stiklingsformerte småplanter, men deling av knoller er også mulig. Plantene danner knoll på høsten når dagene blir korte, og når bladene fryser seint på høsten, kan knollene tas opp og overvintres frostfritt. Ofte blir knollene for små til å klare overvintringen, Thorsrud beskriver at de bør ha en diameter på 3-4 cm for å overvintre sikkert. For 60-70 år siden ble knollene lagt til driving tidlig på våren, og når det kom skudd på disse, ble det høstet toppstiklinger som ble stukket, rotet og toppet som en vanlig begonia.

Skal en dyrke dem fra stiklinger, krever morplantene godt og riktig stell. Rovur Djurhuus har i sin hovedoppgave og Dr. Scientgrad ved NLH i 1983 og 1985 undersøkt effekten av daglengde og temperatur på vekst og blomstring hos hengebegonia 'Karelsk Jomfru'. Denne er nært beslektet med ”småblombegonia”, og har trolig samme krav til morplanter. Denne informasjonen finnes hos NLR Veksthus.

Begrepet ”Retro” er allerede i bruk for gamle re-introduserte Pelargonium som ’Dronning Ingrid’, ’Dr. Margrethe’, ’Appelblossom’ med flere. Kanskje skal vi som Thorsrud kalle denne gruppen begonia for "Småblombegonia"?

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.