Økologi – Følger Norge med i timen?

10.02.2015 (Oppdatert: 04.03.2015) Silje Stenstad Nilsen

Økologisk mat og økologisk forbruk får mye spalteplass i media for tiden. På tide at Norge følger med i timen/tiden …?? Klarer vi nå og etterkomme den økende etterspørselen på økologisk eller må vi belage oss på import?

I lengre tid har nå det skjedd mye i våres naboland i Danmark og Sverige på markedssiden. I Danmark har økosalget i Coop kjeden økt med over 40% etter at de satte ned prisene på frukt og grønt fra 1.januar. «Utviklingen har overgått våre villeste forventninger, sier food-direktør i Coop Danmark, Jens Visholm til økologi.dk»

Coop Danmark har i samarbeid med Økologisk Landsforening utviklet en visjon for økologien. De skal invistere 200 millioner i økosalget ved å redusere prisene. De har som mål at i løpet av fem år, skal salget dobles. De vil sammen ansette ti nye medarbeidere som skal hjelpe økologiske småprodusenter inn på markedet. Alle Coop sine 1200 butikker i Danmark, kjedene Kvcikly, SuperBrugsen, Dagli-/LokalBrugsen, Irma og Fakta, skal gjennomføre en omfattende markedsføring av økologiske varer.

En analyse som Coop Danmark har fått utført, viser at 40 prosent av danskene vil kjøpe mer økologisk hvis prisene blir lavere.

I Sverige øker også øko salget. Samlet steg det økologiske slaget med 38 % i 2014. 2014 har vært et stort gjennombrudd for økologi som er sterkt knyttet til forbrukernes bekymringer om bruk av kjemiske plantevernmidler rester og tilsetningsstoffer.» Dette er bare starten av utviklingen, sier Cecilie Ryegård fra Ecoweb».

Åtte av ti svensker handler i dag regelmessig økologiske varer.

Salget av økologisk mat utgjør i Sverige 5,6 %. I Danmark 8%, - som er verdensrekord!

Oppklarende om økologisk på God Morgen Norge

God Morgen Norge på Tv2 viste nylig et innslag rundt temaet økologisk mat og helse. Forskningssjef på Folkehelseinstituttet, Helle Margrete Meltzer, representerte Vitenskapskomiteen for Mattrygghet. Hun møtte daglig leder i Oikos - Økologisk Norge, Regine Andersen.

I 2014 publiserte VKM (Vitenskapskomiteen for mattrygghet) en litteraturstudie som undersøkte forskjeller på økologisk og konvensjonell mat med hensyn til helse og dyrevelferd. I etterkant skrev mange aviser at økologisk mat ikke er sunnere. Dette var ikke en riktig tolkning av funnene, påpekte Meltzer i studio hos TV2. På God Morgen Norge fikk hun som representant for VKM mulighet til å korrigere medias feilaktige framstilling. VKM fant at økologisk mat har flere gunstige næringsstoffer av bestemte slag og langt mindre sprøytemidler. Det har i ettertid kommet til en enda ferskere internasjonal metastudie som bekrefter nettopp dette. 

Det har også i ettertid kommet ny spennende forskning fra den norske Mor og barn-undersøkelsen (MoBa). I denne undersøkelsen har over 28 000 gravide kvinner vært med, og den viser at det er 20 % lavere risiko for å få svangerskapsforgiftning når man spiser økologiske grønnsaker ofte. Flere spennende resultater fra studien er underveis.

Økende vekst i Norge, men vi trenger flere produsenter

Det skjer også en økende og positiv vekst i Norge. Sogn Jord- og Hagebruksskule ble reddet etter mye kamp. Mange engasjerte lokallag og interesserte var med på å redde den eneste økoskolen vi har igjen. Regjeringen holder også fast ved at 15% av økologisk produksjon skal være økologisk innen 2020.

Coop økte sitt salg av økologiske varer i første kvartal i 2014 med 26 % sammenliknet med samme periode året før.

Myndighetene har rapportert at den totale veksten i salget av økologiske varer økte med hele 30 prosent i første halvår i 2014.

Økoproduksjonen i Norge går ned. Det kommer få nye økoprodusenter og spesielt på grønnsaker på friland og veksthus.

Regjeringen ønsker at markedet hovedsakelig skal justere seg selv, men da må det også finnes varer å kjøpe! Det er ikke lett å velge økologiske varer i butikken hvis de ikke finnes. 

I 2014 har vi også sett at importen av økovarer til Norge er stigende og at danskene satser på øko-eksport. Danskene står klare til å levere hvis ikke Norge kan..

Vi må håpe nå at flere norske produsenter ser den økte etterspørselen. At myndighetene bidrar med virkemidler som kan senke terskelen for å legge om eller starte opp med økologisk produksjon i Norge.

 

Kilde: OikosFortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.