Nye Begonia for potte og hage

12.05.2015 (Oppdatert: 12.05.2015) Magne Berland

Denne sesongen er det kommet flere nye begonia på markedet, dette er svært positivt, da Begonia normalt tåler en røff norsk sommer. I tillegg lar sneglene dem være i fred. I fjor var det utprøving av en del nye norske begoniasorter flere steder i Norge, blant annet på G3 sitt prøvefelt hos Kristiansen, og flere av dem er lovende. Disse ble også presentert på IPM Essen i januar. I tillegg ble det presentert to nyheter på IPM Essen som også ser lovende ut.

Begonia Urban White

 

 

 

 

 

 

Begonia Urban Bicolor og Urban City Pink

Sortsgruppene Urban Bicolor med 4 farger og Urban City med en farge så langt, er spennende nyheter for ampel og krukker. Plantene har en lett hengende vekst som den gamle Karelsk Jomfru.

Plantene dyrkes i potter og ampel, de er også egnet for pottestørrelser 13-15 cm. Som for annen Begonia skal den ha god temperatur fra innpotting, helst 20 grader. Når knoppene begynner å bli synlige, kan temperaturen senkes til 15-16 grader. Daglengden må være minst 14 timer, lengre dager fremmer vekst og knoppdanning.

Plantene behøver normalt ikke sprøytes med veksthemmende stoff, men dersom veksten er i sterkeste laget, kan de sprøytes lett med 1 o/oo CCC (10 ml CCC 46 % per 10 liter vann). Kulturtida er 8-10 uker fra innpotting.

 

 Begonia Urban Bicolor Pink, foto Magne Berland

 

 Begonia Urban White, foto Magne Berland

 

Begonia x hiemalis ‘Evi Pink’

Evi Pink er en ny Begonia som er egnet som potteplante for helårsproduksjon, men helst til planting utendørs om sommeren, og muligens som juleblomst. Med sin friske rosa farge lyser den opp hele året.

Evy Pink er en ny Begonia som er godt egnet som potteplante hele året. Den har store enkle blomster og mørk grønt bladverk. Den minner mye om den gamle sortsgruppen Schwabenland. Planten skal være grei å lage, men bør kanskje dyrkes i 13-14 cm potter, den er kanskje mer krevende å få fin i en 12 cm potte. Dyrkes på samme måte som andre hiemalisbegonia, og har middels kraftig til kraftig vekst. La småplantene få 1-3 uker lang dag etter topping avhengig av årstid, gi dem deretter 2-3 uker kort dag. Etter avsluttet kort dag kan plantene få 18-20 timer lys fram til blomstring.

Planten har kanskje sitt største bruksområde som sommerblomst, dyrket i 13-15 cm potter danner den store, flotte planter for utplanting. Veksten er opprett som hos andre Begonia x hiemalis.

Kulturtida er 10-12 uker fra innpotting av en rota småplante til ferdig plante.

Plantemateriale kjøpes som urota stiklinger eller som rota småplanter. Starter en med urota stiklinger, bør en beregne 4-5 uker ekstra kulturtid.

 

 Begonia x hiemalis Evi Pink, foto Magne Berland

 

Begonia Florenico Orange fra Koppe

Denne nye begoniasorten ble også presentert på IPM Essen i vinter, og plantene forsøkes i produksjon denne sesongen. Denne sorten skal tåle å stå i full sol, og den har halvt hengende vekst som en Karelsk Jomfru. Plantene greiner seg godt, og den er selvrensende. Plantene tåler i følge Koppe godt regn, og er ikke sensitive for mjøldogg. De er egnet for ampel og store potter. Flere farger vil komme på markedet innen kort tid.

Begonia Florenico, foto Magne Berland

 

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.