UV-B og kontroll av strekningsvekst

29.10.2015 (Oppdatert: 29.10.2015) Christopher Rodriguez

Kontroll av plantevekst/morfologi er viktig i veksthusproduksjon. I potteplantekulturer er det som regel viktig å kontrollere strekningsvekst

Kompakte planter gir grunnlag for flere planter per kvadratmeter og lettere transport. I tillegg er det forventninger fra detaljister og forbrukere om at plantene skal være tette og kompakte. For å få til dette brukes det i dag en rekke kjemiske retardanter som veksthemmende midler. I tillegg finnes det andre metoder som senkning av temperatur (DROP og DIF). Men temperaturmanipulasjon har ikke like god effekt på alle arter og det er heller ikke så lett å oppnå i varmere perioder. Det er gjort mange forsøk med LED-teknologi som viser gode resultater i henhold til kontroll av strekningsvekst. Men LED-teknologi er fortsatt svært kostbart og det er fortsatt en stor ulempe at det ikke er mulig å skifte ut diodene etter at disse har mistet effekten. Det kan fort bli enda mer kostbart når man må skifte ut hele lyssystemet etter 50000 timer.

Som jeg tidligere har skrevet om er det mulig å kontrollere strekningsvekst med UV-B stråling Les artikkelen her. I dag er den letteste måten å tilføre UV—B ved hjelp av spesialkonstruerte lysstoffrør. Disse byttes på vanlig måte når effekten avtar, altså er ikke dette noe spesielt kostbar teknologi, allikevel er lysstoffrørene relativt sett dyre sammenlignet med vanlig lysstoffrør.

Nylig avla Amsalu Goro sin doktorgradsavhandling om bruk av UV-B: «Impact of UV-B radiation on plant growth and development in different climatic regimes». Det er allerede kjent at UV-B hemmer strekningsvekst. Strekningsveksten hemmes i form av kortere internodieavstand og ikke færre internodier. I denne avhandlingen viste det en reduksjon på hele 40% for UV-B behandlede planter sammenlignet med kontroll. Det kanskje mest spennende resultatet var at UV-B i kombinasjon med DROP hadde enda større effekt enn disse faktorene hver for seg. Forsøk som går på universitetet i Ås (NMBU) nå, tyder på at det kan være aktuelt å prøve UV-A stråling også, denne strålingen er mindre biologisk skadelig og dermed kanskje lettere å bruke i praksis.

Nye regler fra 1. januar 2016 gjør det vanskeligere å håndtere/kaste sprøytede planterester. Det er aktuelt å finne ikke-kjemiske metoder for vekstregulering. I vårt naboland Danmark har de brukt UV-B for å hemme strekningsvekst i flere år allerede.

For interesserte er det bare å kontakte en av rådgiverne i NLR-Viken eller NLR-Veksthus.Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.