Åpne vinduer – mange vil inn

11.06.2018 (Oppdatert: 25.06.2018) Gunnar Larsen

Skadegjørere som vanligvis holder seg ute – kommer inn i veksthus og plasthus på denne tida. Om veksthuset og plantene har vært rene på tidlig vår, så kan det nå komme angrep av bladlus, sikader, jordlopper, sommerfugler og minerfluer gjennom luftelukene. Det er derfor fremdeles viktig å holde oppsyn med og kontrollere planter og limfeller.

Jordlopper på Lobularia - Foto Liv R Knudtzon

I mange veksthus har vi opplevd angrep av forskjellige skadedyr utenfra i det siste. Bladlus, trips, jordlopper, minerfluer og larver av sommerfugler kan ha kommet inn og gjort skade i enkelte kulturer. Ett problem da er at vi oftest ikke har nyttedyr som virker mot alle disse. Når vi oppdager angrepet kan det også være for sent å forebygge. Fjern planter, sprøyt med såpe eller oljepreparater og om nødvendig kjemiske midler

Det har vært del miner å se, blant annet i Dahlia. Når vi ser miner tenker vi ofte på karanteneskadegjørerne i slekta Liriomyza, men vi har også en del vanlige minerfluer i norsk natur. Om du ser miner i bladene kan en enkel test være å sjekke at puppene befinner seg inne i gangen i bladene. Da er de antakelig hjemlige arter. Her finner dere brosjyre fra Mattilsynet om minerfluer.

Salatbladlus er vertskiftende med solbær og rips som er vinterverten og kommer inn i salatkulturer i veksthus om sommeren.

Korsblomstra sommerblomster som Lobularia og Levkøyer kan være spesielt utsatt når skadegjørere i kålvekster svermer (kålmøll og jordlopper).

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.