Sjekk merking av treemballasje

07.05.2018 (Oppdatert: 08.05.2018) Liv Knudtzon

Visste du at all tre-emballasje som følger med import skal være behandlet og merket på en spesiell måte? Mye importerte planteskolevarer blir levert i trekasser, men også tørrvarer til gartneri og hagesenter blir levert i trekasser eller på paller.

 

De fleste land har innført krav til treemballasje som er, eller har vært i bruk. Dette gjelder ved alle typer vareforsendelser. Grunnen til dette kravet er at ubehandlet tre kan inneholde alvorlige skogskadegjørere som kan bli spredd via internasjonal varehandel. Eksempel på slike skadegjørere er ulike trebukkarter med opprinnelse i Asia. Les mer om asiatiske trebukker her

Det er laget en egen internasjonale standard for behandling av treemballasje, denne kalles ISPM 15. ISPM 15 beskriver globalt anerkjente behandlingsmetoder for å redusere risikoen for å spre alvorlige skogskadegjørere med treemballasje. Importert treemballasje skal være behandlet enten med varme eller metylbromid. Det skal finnes et merke på emballasjen som viser at en av de to overnevnte behandlingene er gjennomført.

Treemballasjen som har gjennomgått behandling i tråd med den internasjonale standarden skal være merket med IPPC-logo (International Plant Protection Convention). Hvis emballasjen er varmebehandlet vil det ved siden av logoen stå HT og MB hvis det er behandlet med metylbromid. Det skal av merkingen også fremgå ISO-landskode og virksomhetsnummer.

Merket kan bare brukes av virksomheter som er godkjent og føres tilsyn med av plantehelsemyndighetene i de enkelte land. I Norge er det Mattilsynet som er ansvarlig for godkjenningen og fører tilsyn.

Ovenfor ser du eksempel på hvordan denne merkingen kan se ut . Ta en titt neste gang det kommer inn en europall eller trekasse med en importsending! 

 

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.