Sommer, sol og sopp

09.06.2017 (Oppdatert: 16.06.2017) , Magne Berland

Nå er sommerblomstene på veg ut og nye planteslag i ferd med å bli plantet. Dette er på mange måter en god årstid for å dyrke blomster, med gode lysforhold, lite fyringskostnader og ellers gode vekstforhold. Men farene ligger på lur om en ikke er påpasselig.

Fusarium på Begonia (Foto Magne Berland)

Reingjøring
Siden sesongene går i hverandre, er det ofte vanskelig å få reingjort bordene mellom hver kultur. Ofte er ikke dette så viktig, men for enkelte utsatte kulturer kan det være svært viktig. Dersom mulig, bruk et desinfeksjonsmiddel etter sommerblomstene. Flere aktuelle desinfeksjonsmidler er effektive mot de fleste sopper, bakterier og virus. Aktuelle midler er Per Aqua (hydrogenperoksid), Virocid, Kvanol etc og klor (mest brukt i grønnsakveksthus).

Husk at desinfeksjonsmidlene ikke virker på skadedyr.

Ugras under bord og i ganger
Med våren kommer også ugraset, og det kan lett bli en salderingspost i en travel vårsesong. Ugras under bord og i ganger er et supert oppformeringssted for skadedyr. Derfor er tiden nå inne for å luke/fjerne ugraset, slik at det er reint under bordene før det settes inn nye planter.

Vanningsrutiner
Om sommeren er vannforbruket stort, og det må vannes mye og ofte når sola skinner. Men husk at små, nypotta planter behøver mye mindre vann enn store planter, og dersom småplanter er pottet inn på ledige bord mellom de store plantene, kan de lett få for mye vann. Mange lar også vannet stå litt lenge i bordene på varme sommerdager, dette er ofte uheldig. Gode vanningsrutiner er viktig for å holde en jevn fuktighet i mediet. Dersom plantene tørker mye og deretter vannes godt opp ved at vannet står i bordet, er det lett for at røttene skades. Jevn fuktighet i mediet gir oftest den beste veksten og de beste røttene.

Angrep av algesopp (Phytophtora) i margeritt
Foto: Magne Berland

 

Phytophtora kan gjøre stor skade i margeritter på våren, og det er nødvendig med god reingjøring før det settes nye planter på bordene dersom det har vært angrep av denne soppen.

Jordboende sopp
Jordboende sopp som Pythium, Phytophtora, Fusarium, Thielaviopsis med flere kan gjøre stor skade. Dersom det slurves med reingjøring og vanningsrutinene er dårlige, er plantene ekstra utsatte.

Forebyggende vanning med soppmidler anbefales til flere kulturer. Aktuelle midler er Apron (4 ml per 100 liter vann) og Aliette mot algesopper, og Topsin (se etikett) mot andre jordboende sopp. Rizolex er et spesialmiddel mot den jordboende soppen svartskurv som angriper røtter og rothals.

Soppene kan overleve i jord, på bord som ikke er reingjort og kan også spres i resirkuleringsanlegg. Angrepne planter må fjernes så snart de oppdages, ellers kan smitten lett spres. Ved angrep av betydning bør resirkuleringen avbrytes. Dersom det ikke er kjent hvilken sjukdom det er skade av, kan en få undersøkt dette hos Planteklinikken. Forebyggende behandling er en blanding av middel mot algesopper og Topsin.

Utsatte sommerkulturer er Exacum, begonia, alpefiol, gerbera, ildtopp, saintpaulia og selvsagt julestjerne.  Flere grønnplanter som eføy, gullranke etc og nye kulturer (Eustoma, Gentiana) er også svært utsatte.

Bruk av kobberanlegg og/eller Resistim/Restart virker godt forebyggende, og i blant er dette tilstrekkelig for å hindre angrep av sjukdommer på røtter og rothals.

Utsatte planteslag bør vannes med soppmiddel så snart veksten er kommet i gang etter potting, behandlingen gjentas ved behov seinere i kulturtida.

Angrep av Fusarium foetens i Begonia x hiemalis.
Foto: Magne Berland

 

Fusarium foetens angriper Begonia om sommeren når det er varmt i veksthusa. Soppen kommer vanligvis med smitta plantemateriale eller jord, og kan overleve lenge i veksthuset på tørre planterester.

Se også artikkelen om «plantevern i julestjerne» av Annichen Smith Eriksen, her er flere tips om sjukdommer i jord og rothals. Artikkelen finner du her: https://veksthus.nlr.no/fagartikler/19273/



Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.