Funn av kålmøll i Lobularia (Alyssum)

31.05.2013 (Oppdatert: 04.03.2015)

Siste uka er det observert svermer av kålmøll i Lobularia hos flere dyrkere i Vestfold. Lobularia er en plante i kålslekta og kålmøllen kan gjøre stor skade. Fra Hans Håkon Helmen som er grønnsakrådgiver i NLR Viken, får vi opplyst at kålmøllen svermer tidligere enn normalt i år.

Bilde av voksen kålmøll: Eli Ronglan
Hans Håkon beskriver møllen som brun/beige og den karakteriseres av den gråhvite, diamantformede stripa på ryggen. Denne kan man se når møllen sitter med foldede vinger. Eggene fra møllen legges på undersiden av bladene. Disse klekker til små larver etter ca 1 uke. De påfølgende fire larvestadiene varer i ca 3 uker. Larvene er lysgrønne og har ofte svarte flekker på hodet. Larvene er bredest på midten. Skade fra små larver ser man som vindusgnag mellom bladnervene. Når larvene når full størrelse (ca 10 – 15 mm) gnager de gjennom hele bladet. Etter 4. larvestadium forpupper den seg og blir til voksen møll etter nye 2 uker.  
I forsøk med kål har Lobularia vist seg å være godt egnet som fangstplante for kålmøll fordi den tiltrekker seg den voksne møllen bedre enn kålplanter, men den er mindre egnet for larveutvikling. Selv om larvene utvikler seg saktere og dårligere enn på kålvekster kan de gi betydelig skade på Lobularia. Vi anbefaler derfor kjemisk bekjempelse ved angrep. Det er ikke de voksne individene som skal bekjempes, men larvene. Tidlig larvestadium er best tidspunkt for kjemisk bekjemping. Aktuelle midler på Lobularia i veksthus er Pyretroider som for eksempel Karate eller Conserve (som hører til gruppen spinosyrer). 
 

Bilde av Lobularia. Foto: Gunnar Larsen, NLR VeksthusFortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.