Lang vår gir problemer med gråskimmel i utplantingsplantene

31.05.2013 (Oppdatert: 04.03.2015)

En ekstremt lang vår har gitt utfordringer i forhold til gråskimmel. Det observeres stadig større problemer med gråskimmel i planter som er ferdig for salg, men som må vente. Dette gjelder mange planteslag, men er sett spesielt i superpetunia og lobelia. Mange har veksthemmet ekstra for å holde igjen plantene og kombinert med mye regn, og i det siste, økt temperatur forsterkes problemet.

Gråskimmel i Fuchsia. Bilde: Eli Ronglan

Hva skal man gjøre? Sprøyting med soppmiddel på slutten av dyrkingstida kan gi noe flekker som skjemmer plantene, men må likevel vurderes mot skaderisiko. Har man plass til å rykke er det selvfølgelig et fornuftig tiltak. Det må også vurderes å styre klima tørrere ved å øke undervarmen for å tørke ut lufta i plantemassen. For de som ikke har undervarme men varmevifter, må de også brukes effektivt for å tørke ut lufta. Tiltakene koster penger, men det gjør det også å kaste planter.

Har angrepet startet og plantene leveres kan skaden forsterkes ute hos forbrukeren. Dette gir selvfølgelig en negativ opplevelse for kunden. Ta derfor en sjekk, spesielt i ampler du ikke ser fra gulvet, og vurder en ekstra sprøyting.

Les generelt om gråskimmel på:  http://veksthus.lr.no/fagartikler/18858/Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.