Cycocel Extra på veg ut

03.03.2015 (Oppdatert: 12.03.2015) Magne Berland

Det veksthemmende middelet Cycocel Extra er på veg ut av markedet. Stoffet skal nå regodkjennes, og ny etikett vil være klar i løpet av mars måned. På etikletten vil bruk på prydplanter være fjernet, da produsenten BASF ikke vil ta kostnaden med å fremskaffe nødvendig dokumentasjon.

Osteospermum vannet med mye og lite CCC

Cycocel Extra som inneholder 46 % klormekvat, får ny etikett i løpet av mars måned. Dette veksthemmende middelet skal nå regodkjennes (reentry), og produsenten BASF har valgt å fjerne  ”prydplanter i veksthus” fra bruksområdet. Årsaken til dette er at Mattilsynet krever ny dokumentasjon på helserisiko ved eksponering. Dette innebærer en stor kostnad for produsenten, og salget av Cycocel Extra forsvarer ikke denne kostnaden. CCC blir produsert av flere andre produsenter (parallellproduksjon), og disse er ikke villige til å dele kostnadene forbundet med ”reentry” med BASF. Denne avgjørelsen er tatt på europeisk nivå, dette medfører at Cycocel Extra også blir forbudt å bruke i veksthus i andre land, blant annet Sverige og Danmark.

Cycocel Extra er lov å omsette til og med 31.12.2015, og lov å bruke til og med 31.12.2016. Fra 2017 er det altså ikke lenger lov å bruke CCC til vekstregulering av prydplanter i veksthus.

Gartnerne står dermed overfor en stor utfordring. Min kollega Annichen Smith Eriksen holder kontakten med Mattilsynet og kollegaer i utlandet om situasjonen, og NLR Veksthus vil i løpet av 2015 forsøke å få en oversikt over alternative midler og metoder. Vi vil samtidig oppfordre dere produsenter til å gjøre små forsøk allerede denne sesongen, ta gjerne kontakt med din lokale rådgiver for tips. Alternativene per i dag er Alar, Bonzi og en blanding av disse. Vi vet også at LED – lys har veksthemmende effekt, men denne er begrenset i lange dager.

 

Vi i NLR vil informere om utviklingen, og kommer med ny informasjon etter hvert.

 

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.