Pythium og vanning ved planting i varmt sommervær

20.05.2015 (Oppdatert: 27.05.2015) Silje Stenstad Nilsen

Sommeren nærmer seg. Her kommer noen nyttige tips til hvordan vanne ved planting i varmt sommervær for å unngå angrep av pythium.

Agurk angrepet av pythium aphanidermatum

 

Generelt

Tilstreb 22 °C i mediet.

Plasser temperaturmåleren der det er aktiv rotvekst, rett under kuben de første dagene.

Vann dersom temperaturen oversiger 23-24°C. (Pythium aphanidermatum trives ved temperaturer over 25°C). Vann så med kaldt vann slik at temperaturen faller tilstrekkelig, men temperaturen bør ikke falle under 20 °C i mediet over lang tid. Kaldt vann vil hemme rotvekst og trolig gi svake røtter som blir inngangsport for Pythium.  

 

Skygg vanningsslanger

Legg hvit plast (svart på baksiden) over vanningsslangene, eller legg vanningsslangene under mattene, eller i det minste i skyggen av mattene.

 

Skygg huset under omplanting

Bruk kalk ved behov, men se an værmeldingen og fjern den hvis det meldes langvarig gråvær.

 

De første 4 dagene:

Vann ofte, men med så lange vanninger at temperaturen faller ned mot 20 °C der det er aktiv rotvekst. Der er trolig liten fare for å drukne plantene de første dagene etter planting ettersom underliggende medium vil suge mye vann ut av steinullkubene.

 

Etter at plantene har festet seg

Kjør lange vanninger for å få ned temperaturen i mediet.

Vanning med kaldt vann når røttene har kommet godt ned i mediet er trolig mulig. I teorien vil de aktive rotspissene befinne seg lenger nede i mediet og kaldt vann vil bli varmet opp av overliggende medium før det når rotspissene.

 

Vann mye midt på dagen

Avrenningen bør være opp mot 40 % midt på dagen på fine dager, mindre avrenning på overskya dager. 

Under etablering er det likevel viktig at røttene får søke etter vann i deler av døgnet, dvs på natta. Vanningen må derfor påbegynnes senere (tidligs 2 timer etter soloppgang) og avsluttes tidligere for å få en viss uttørring av mediet. 

 

Ved begynnende høsting

Vann med ca 20 % avrenning i løpet av et døgn. Sørg for god avrenning midt på dagen. Prøv å holde temperaturen under 24°C.  

 

Lykke til med plantingen!Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.