Gartnerivandring Hos Klavenes Gård & Gartneri

01.03.2016 (Oppdatert: 02.03.2016) Christopher Rodriguez

Årets første Gartnerivandring i regi av nye NLR-Viken, Team veksthus ble gjennomført 16 februar hos Klavenes og det var veldig godt oppmøte. Temaet var avfukting og familien Saue delte sine erfaringer med alle gjestene.

Bernt Saue fra Klavenes Gård & Gartneri er engasjert! Foto. Silje Stenstad Nilsen

Høsten 2015 installerte Klavenes en avfukter fra SmarTekEnergi. I følge Harald Søfteland, daglig leder i SmarTekEnergi, har denne avfukteren en kapasitet på 8KW og tar ca. 20 liter vann i timen. Ved 43% driftstid er det mulig å spare ca. 150000KWt i året. Etter installasjonen av avfukteren har den relative fuktigheten vært lavere i de to avdelingene der den ble installert. I følge Bernt Saue har dette hatt en positiv innvirkning på klima i veksthuset og ført til bedre salatproduksjon med mindre bladrandskade. Anders Sand var til stede og viste hvordan det er mulig å spare penger ved installasjon av en avfukter. Det er relativt stor effekt av å slippe lufte når det er kaldt ute. Dette fører til mindre fyringskostnader. Det er mulig å søke om ENOVA støtteordning ved innkjøp av avfukter.

Er det noen som gikk glipp av gartnerivandringen men som ønsker mer informasjon er det bare å ta kontakt.

Christopher Rodriguez 93058204

Anders Sand 91599683Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.