Gartnerivandring en viktig møteplass

15.04.2016 (Oppdatert: 15.04.2016) Liv Knudtzon

Tirsdag 12. april arrangerte NLR Viken i samarbeid med Østfold og Akershus gartnerlag gartnerivandring hos Rosnes gartneri i Rygge. Vårsesongen er like rundt hjørnet og mange benyttet nok sjansen til å møte gode kollegaer til en hyggelig fagprat før vårsalget braker løs for fullt og man ikke har tid til annet enn å pakke og vanne.

Hos Rosnes gartneri fikk vi se en allsidig produksjon av grønnsaksplanter, blomster og jordbær fordelt på ca 10 mål veksthus. Rosnes gartneri ble etablert på femtitallet og i dag er det Ingunn Rosnes som er primus motor i drifta.

Vårsesongen er selvfølgelig både ekstra utfordrende og spennende her. Det produseres en hærskare med ulike grønsaksplanter som skal sås, vannes og times i forhold til salget. Riktig vanning er alfa omega for at plantene ikke skal strekke seg for mye.

Tidligere ble det produsert 10 pk stemor i hos Rosnes, nå brukes såmaskinen i stedet til det aller meste av grønsaksslagene. Noen få frø såes fortsatt for hånd, som sukkererter og mais, ellers kan såmaskinen brukes til et vidt spekter av frø.

 

Såmaskinen er god å ha nå på våren, det sparer oss for mye arbeid.

Mye av pelargoniumprduksjonene foregår på bakken. Her er det overvanning med vanningsbom. Vanningsteknikk og god nok plass er viktig for å få et godt sluttprodukt.

Pelargonium så langt øyet kan se, her er det orden i rekkene.

Etter en fin omvisning i anlegget informerte Liv Knudtzon, NLR Viken om endring i regelverket i forhold til plantehelse og krav til 4B kontroll av de ulike kulturene og karanteneskadegjørere. Vi er jevnlig i dialog med Mattilsynet om det nye regelverket. På gartnerivandringen ble det en del diskusjon rundt jordbær i veksthus og kravet til testing i forhold til soppsykdommen rød marg. Hovedutfordringen i forhold til jordbær i veksthus er at mange har litt av denne produksjonen og at testkravet gjelder også for de som bare har noen få planter. Det skal tas ut en prøve per 10 000 planter. Vi har også fått beskjed fra NIBIO om at det vil ta ca 6 uker å få svar på en slik prøve, i år vil det dermed for mange være umulig å få et svar på en slik prøve før plantene langt på vei er solgt.

 

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.