Nytt regelverk og nye muligheter for økologisk veksthusproduksjon

07.04.2017 (Oppdatert: 07.04.2017) Astrid Sigaard Andersen

Opplegg og debatt om marked, energi, nyttedyr og økologisk regelverk på vårens første gartnervandring hos Eirik Voll i Rogaland.

Astrid S. Andersen om økologisk regelverk

Vårens første gartnervandring hos Eirik Voll i Rogaland stod i økologiens tegn. Gartnere og konsulenter var samlet til gartnervandring arrangert av NLR Viken, NLR Rogaland og Rogaland Gartnerlag, i det økologiske tomatgartneriet på Rennesøy. Eirik Voll har produsert store og små økologiske tomater gjennom 9 år, og delte ut av sine mange erfaringer med produksjonsformen.

Etter runnvising hos Eirik var det opplegg og debatt om marked, energi, nyttedyr og økologisk regelverk. Astrid S. Andersen, veksthusrådgivingen i NLR Viken, informerte om det økologiske regelverket. Det europeiske regelverk (EU forordningen av 2008) har nettopp blitt godkjent i Norge fra 18. mars. Les mer her.

Det er ikke så vanskelig som mange tror å legge om, rent regelverksteknisk. Utfordringene kommer når man vil dyrke både økologisk og konvensjonelt i parallellproduksjon, men heller ikke dette er umulig å få til. NLR tilbyr Økologisk førsteråd der man kan få en grundig gjennomgang av muligheter og utfordringer, sammen med en rådgiver innen økologisk, og Økoplan der man kan få hjelp til sertifiseringsprosessen. Les mere om NLR sine tilbud til økologisk omlegging her.

Det ble også diskutert organisk gjødsel som må brukes i økologisk drift. Eirik Voll dyrker tomater i sekker på bakken, med torvblanding, fast organisk gjødsel og svinegylle. Som økologisk veksthusgartner må man finne frem til den kombinasjon av organisk gjødsel om passer for ens produksjon. Det er ikke alltid man kan få tilgang på en god flytende gjødsel lokalt, men flere og flere produkter er kommet på markedet de seneste årene.

Vi mangler fortsatt mye praktisk erfaring om gjødsling til økologisk veksthusproduksjon. I Norge er det fortsatt mulig å dyrke økologisk i sekker i veksthus, men denne produksjonsformen gir en del utfordringer når det brukes organisk gjødsel. Organisk gjødsel må nedbrytes i jorden før næringsstoffene blir tilgengelige for planten. Flere av de nye produkter markedsføres som stabile og lett nedbrytelige, men erfaringene med dem kommer ofte fra andre land enn Norge, der økologiske veksthusgrønnsaker dyrkes i bakken.

Flere gartnere har interesse i å legge om produksjonen, men de må vite at det er et marked for dem. Dette ble sagt flere ganger i løpet av dagen, og til overraskelse for de fleste, var en av Eirik sine utfordringer å få omsatt de økologiske tomatene. I media er det fokus på økt etterspørsel av økologisk mat og man forventer dermed at det er lett å selge økologiske produkter. Det er viktig at man, om man overveier å omlegge til økologisk, undersøker markedet der man har produksjonen sin.

Trenger du råd og veiledning innen økologisk veksthusproduksjon kan du ta kontakt til
Astrid S. Andersen
tlf: 90273528
epost: Astrid.Sigaard.Andersen@NLR.noFortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.