Siste nytt om Kompakt 5C

09.08.2017 (Oppdatert: 09.08.2017) Magne Berland

Det vekstregulerende middelet Kompakt 5C har fått fornyet godkjenning i Danmark. Kompakt 5C inneholder 46 % klormekvatklorid, samme mengde klormekvatklorid som er i Cycocel Extra. Middelet er godkjent etter den nye plantevernforskriften, forordning 1107/2009.

Som det tidligere er skrevet om i nytt fra NLR Viken, opphører godkjenningen for Cycocel Extra 1. oktober i år. Dette betyr at det fra denne datoen ikke lenger er tillatt å bruke Cycocel Extra i veksthuskulturer. I Danmark er parallellproduktet Kompakt 5C godkjent for bruk i veksthus, og produsenten Klarsø A/S søker «gjensidig anvendelse» for Kompakt 5C i Norge.

Planen var å få sendt søknaden før sommerferien, men de venter fortsatt på noe dokumentasjon som må følge søknaden om registrering/ »gjensidig anvendelse» til Mattilsynet. Klarsø A/S regner med å kunne sende søknaden til Mattilsynet innen utgangen av august. Etter at Mattilsynet har mottatt søknaden, har de maksimalt 100 dager på seg til å behandle den.

Det var et håp om at søkeprosessen og godkjenningen skulle gå raskt, men slik det nå ser ut, vil Cycocel Extra trolig ikke bli tilgjengelig for bruk på julestjerne etter 1. oktober i år. Plantene kan sprøytes eller vannes med CCC inntil denne datoen.

Alternativ veksthemming til julestjerne er sprøyting med Alar eller sprøyting med Bonzi. Begge midlene har sterk veksthemmende effekt, og virkningen er ikke så forutsigbar som med CCC. Sprøyting med Alar og Bonzi utføres normalt før start av kort dag, men det er aktuelt å sprøyte med svak dose Bonzi også etter start av kort dag.

Mer om Kompakt 5C og veksthemming til julestjerne kommer i neste Nytt fra NLR Veksthusrådgiving.

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.