Alternativ til torv

25.06.2018 (Oppdatert: 28.06.2018) Gunnar Larsen

Det er blitt et fokus i media på at bruk av torv ikke er miljøvennlig. Det er viktig å være forberedt på en mulig utfasing av torv som vekstmedium. NLR Viken er nå igang med forsøk hvor det testes ut alternativer til torv. Blandinger av kompost, kokos, perlite og biokull testes i sommerblomster og i krydderurter.

Prosjektet er finansiert av Grøntsatsingsmidler og NGFs FoU-fond. Forsøkene går på Gjennestad videregående skole og på Mære landbruksskole, de startet i april og avluttes nå i sommer. I tillegg er noen planter med videre for å se hvordan de fungerer i hagen utover sommeren.

Så langt kan vi se noe forskjell i blomstring, plantevekst, rotvekst og noe mangelsymptom på enkelte ledd. Det er likevel mulig at alle blandingene kunne fungere greit, med litt tilpasninger av gjødsling og vanningsmengder. Alle pottene har fått samme behandling og for noen ledd kan det være for lite eller for mye av gjødsel og vann.

Torv er et "enkelt" medium å dyrke i, vanligvis jevn kvalitet og vi kan styre gjødsling og vanning. Alternativene kan ha utfordringer med pH, gjødselinnhold, C/N-forhold, stabilitet gjennom dyrkingsperioden og evne til drenering.

Vi vil presentere resultater fra forsøkene etter hvert.

 

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.