Flower Trials 2018

28.06.2018 (Oppdatert: 28.06.2018) Magne Berland

Foredling og utvikling av nye sorter sommerblomster er helt avgjørende for blomsternæringen. Hvert år vises eksisterende sorter samt nyheter for neste sesong under Flower Trials i Nederland og Tyskland. Her presenteres noen nyheter fra SelectaOne. Dette er en av foredlerne som norske produsenter bruker mye.

Osteospermum Purple Sun

Spansk margeritt, Osteospermum

Sorten ‘Purple Sun’ ble kåret til årets FleuroStar 2018/19. Det er FleuroSelect som kårer årets FleuroStar vinner, og juryen består av et bredt internasjonalt dommerpanel. Osteospermum ‘Purple Sun’ skal være grei å produsere, med god forgreining og god vekst. Sorten skal også være enkel å veksthemme. I tillegg er den et blikkfang både i butikk og etter planting i hagen. Blomstene har varme oransje toner med purpurfarget senter.

Andre nye spanske margeritter er de fylte sortene ‘Blueberry Shake’ og ‘Banana Shake’.

Pottenellik, Dianthus

SelectaOne har de siste årene introdusert en rekke gode serier med pottenellik, den mest utbredte er ‘Pink Kisses’ som det selges mye av i Norge. Til neste sesong kommer det flere nye sorter.

Dianthus ‘Peach Party’ er en ny spennende pottenellik. Om våren er blomstene aprikosfargede, men om sommeren endrer de farge og får en rød ring i midten. Blomstene er enkle, og planten skal være hardfør.

Dianthus ‘Purple Wedding’ har enkle blomster og er egnet for potter opp til 12 cm. Den blomstrer tidig og har kompakt vekst.

Dianthus ‘Early Love’ har store doble blomster og kompakt vekst. Den har lang blomstringstid og skal være hardfør.

Calibrachoa

Også innen Calibrachoa kommer det stadig nye sorter. Jeg vil trekke fram sorten MiniFamous ‘Uno Double PinkTastic’. Denne har fått flere priser, deriblant FleuroSelect gullmedalje. Flott fargekombinasjon og et ordentlig blikkfang.

Superpetunia

SelectaOne har tidligere introdusert sortene ‘Night Sky’ og ‘Baby Doll’, blå og rosa blomster med hvite flekker. Nå introduserer de sortene ‘Lightening Sky’ som har mørk purpur og hvite kronblader med hvite flekker, og AlpeTunia ‘Glacier Sky’ som har mørk blå blomster med hvite flekker og hvite ytterkanter på blomstene. Det må regnes med en del variasjon innad i disse sortene.

De siste nyhetene jeg velger å presentere er margeritten (Argyranthemum) ‘La Rita Double Pink’ og Pelargonium peltatum ‘Royal Single Orange’.  Margeritten har doble blomster i rosa nyanser. Blomstene bleikner mer og mer ettersom de blir eldre, og dette gir et flott fargespill i plantene.

Pelargonium ‘Royal Single Orange’ har lysende oransje store enkle blomster. Planten har kraftig vekst, er tidlig i blomst og har hengende vekst. Den skiller seg dermed fra de halvhengenede sortene i Royal-serien med fylte blomster.

Behøver du mer informasjon om nyheter fra SelectaOne, ta kontakt med NLR Viken eller småplanteleverandørene.Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.