Sommerblomster – en fantastisk sesong så langt i Sør-Norge

08.06.2018 (Oppdatert: 11.06.2018)

Årets sesong for sommerblomster har så lange vært svært hektisk i sør, men sol og varme har gitt redusert blomstersalg på Vestlandet fra uke 23. I nord er det fortsatt fare for frost og snø, og det har regnet de fleste dagene den siste måneden på kysten.

Argyrantemum, foto Magne Berlan

Hovedsalget for sommerblomster er over for i år i Sør-Norge, og gartnerne kan slitne og fornøyde se tilbake på en svært hektisk sesong så langt. Starten for stemor og påskeliljer var vanskelig, da det lå snø eller var barfrost til godt etter påske, men ut i april snudde det. Uke 19-20 og 21 ble svært hektiske uker for mange, og godværet fortsatte, et drivende vær som har framskyndet utviklingen på plantene. Nye hold krever tid til topping, rykking og veksthemming samtidig som det pakkes mye. Heldigvis har det vært svært få utfordringer med skadedyr og sopp på plantene denne våren, men med varmen er denne utfordringen blitt økende.

I Bergen var siste regnværsdag den 10. mai, både her og i kommunene omkring er det innført vanningsforbud, selv med vannkanner. Da frister det ikke så mye å plante blomster. Det er generelt svært tørt i det meste av Sør-Norge, dette påvirker salget av sommerblomster.

Samtidig har gartnerne nord for Trøndelag opplevd en helt annen vår så langt. Med regn, snø og frost helt til ut i juni blir det vanskelig. Tromsø har hatt en gjennomsnittlig minimumstemperatur på 3,1 grader så langt i juni, med frost denne uka. Sesongen varer heldigvis en stund ennå i nord.

Mange har produksjon av sommerblomster også de neste 4-6 ukene, og det er viktig å passe godt på plantene nå fremover. Skadedyr kommer lett inn gjennom lukene, og plantene vokser godt, de behøver mye vann og veksthemming. Husk å senke ledetallet i perioder med godvær og høyt vannforbruk, 1,5-1,8 fungerer normalt fint til sommerblomster.

Lykke til videre med vårsesongen!Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.