Ny vår for Impatiens walleriana

02.09.2019 (Oppdatert: 06.09.2019) Magne Berland

Flittig Lise (Impatiens walleriana) var tidligere mye brukt i park og anlegg, men var også en aktuell hageplante mange steder. Impatiens bladskimmel har gitt store problemer for Flittig Lise, men til neste sesong er det resistente sorter på markedet

Beacon Orange, PanAm Seeds. Foto Magne Berland

Flittig Lise (Impatiens walleriana) var tidligere mye brukt i park og anlegg, men var også en aktuell hageplante mange steder. Men i 2007 ble det for første gang påvist soppen Impatiens bladskimmel (Plasmopara obducens) i Norge, og siden ble Flittig Lise mer og mer angrepet. I 2012 omtalte kollega Liv Knudtzon dette problemet i Nytt fra Veksthusringen, dette året var det store angrep mange steder. Siden er bruken av Impatiens walleriana blitt sterkt redusert, andre planteslag er brukt i stedet.      


Impatiens Super Elfin ‘Coral’ angrepet av bladskimmel. Foto Magne Berland

 

Foredlerne har siden lagt ned mye arbeid i å utvikle resistente sorter, og til neste sesong er de resistente sortene på markedet.

PanAm introduserer nå serien Beacon som er svært resistent overfor bladskimmel. Serien finnes i 6 ulike farger. Serien vokser godt og er relativt regntolerant.

Syngenta introduserer serien Imara XDR (extra disease resistance) som også skal være svært resistent overfor bladskimmel. Denne serien finnes i 8 ulike farger. Også denne serien skal være værtolerant ifølge Syngenta.


Impatiens walleriana Imara XDR Red Imp. Foto Magne Berland

 

På Flower Trials i juni viste PanAm Seeds planter av Impatiens w. Super Elfin og Beacon som begge var smittet med bladskimmel (Plasmopara obducens). Som bildet viser, ble sorten Super Elfin angrepet av bladskimmel, mens Beacon vokser fint.

Sorten Super Elfin ‘Coral’ til venstre og Beacon ‘Coral’ til høyre, begge smittet med bladskimmel. Sortene er fra PanAm Seeds

 

Dersom smittepresset er stort, vil også de resistente sortene kunne bli angrepet av bladskimmel, men de vil vokse videre uten å miste bladene eller få redusert vekst.

Dere kan lese mer om de resistente sortene her (informasjon fra foredlerne, samt en kort info fra «Growertalks»):

PanAm Seeds:
http://www.beaconimpatiens.com/
https://www.panamseed.com/News.aspx?pressID=183&highlight=beacon+impatiens#article

Syngenta:
https://www.syngentaflowers.eu/imara https://www.growertalks.com/Article/?articleid=23940

 

 

 

 

 

 Fortell oss gjerne hva du gravde etter. Vi jobber med å gjøre sidene våre bedre.
Æsj, det var dumt. Hva lette du etter? Gi oss gjerne en tilbakemelding slik at vi kan gjøre det lettere for deg å finne fram på sidene våre.