På oppdrag fra Graminor AS ble det forsommeren 2025 satt opp to nye netthus i Barlia, Overhalla. Graminor AS er ansvarlig for all foredling og prebasisproduksjon av jord- og hagebruksvekster i Norge.

Den økte etterspørselen har oppstått som følge av bla. overgang fra kronetoll til prosenttoll på importerte poteter i 2024. Dette gir rom for mer norsk potet i markedet. Regjeringen har også et mål om økt norsk selvforsyning, presisert i stortingsmelding nr. 11, med fokus på bla. korn og potet. Næringa ønsker dessuten å framskynde en generasjon på settepoteten som går til langtidslagring. Reduksjon av en genererasjon, vil bety at man går glipp av en sesong med oppformering i felt. Dermed blir behovet for utgangsmateriale større.

Det er mange sorter som skal oppformeres, dette gir et stort behov for utgangsmateriale. De nye netthusene er kjærkommen for å bedre plassen til aller sortene.

Netthus Ole Anders
Daglig leder Ole Anders Viken i det ene netthuset. Potetene dryppvannes. Foto: Birgitte Vaagan Øvereng
Skjermbilde 2025 08 14 111913
Daglig leder Ole Anders Viken i det ene netthuset. Potetene dryppvannes. Foto: Birgitte Vaagan Øvereng

Byggetiden var kun en mnd. Allerede 24. juni 2025 ble de to netthusene fylt for første gang med meristemstiklinger som vokser frem til å bli miniknoller (prebasis1). Netthusene er nesten 170 m2, de rommer 270 kasser, med 30 planter i hver kasse. Til sammen utgjør det 8-10 000 planter i hvert hus.

Dette vil resultere i 20 000 miniknoller pr «hold» (innsett), og med et vårhold og et høsthold i to nye hus, vil det i teorien gi 80 000 miniknoller i året fra de nye netthusene. Nye hus gir også muligheter for endringer i andre hus som totalt vil gi 100 000 flere miniknoller.

Taket på de nye husene har to lag plast, kontra ett i de gamle. Dette skal isolere bedre, slik at det kan plantes ut tidligere om våren. Planen er å kunne starte første utplantingen i de nye husene allerede i begynnelsen på april, mens de eldre netthusene ikke er klar før noen uker senere.

Med utbyggingen øker miniknollproduksjonen fra 350 000 årlig til 450 000.

Mandel
Miniknoller av Mandel, Undset og Alouette. Foto: Birgitte Vaagan Øvereng
Undset
Miniknoller av Mandel, Undset og Alouette. Foto: Birgitte Vaagan Øvereng
Alouette
Miniknoller av Mandel, Undset og Alouette. Foto: Birgitte Vaagan Øvereng

Dyrkning

Miniknollene dyrkes i isoporkasser med ferdig gjødslet torv. I vekstsesongen tilsettes kun vann, via et dryppvanningssystem. De ansatte på klonavlssenteret har kontinuerlig oppfølging av vanningen, med bla. vanningsvakter i helger.

Miniknollene vokser i 8-10 uker. Vekstavslutningen skjer ved at vanningen stopper og riset visner av seg selv. Deretter klippes/ rives riset av for hånd, og potetene setter på lager i isoporkassene en periode. Dette gir god skallmodning, og potetene kan tas opp av isoporkassene og sorteres når det er roligere perioder.

Sommerhjelper
Trine Asp fra Klonavlssenteret og settepotetprodusent Cathrine Fuglum som bidrar som sommerhjelp i travle perioder. Her tas riset av potetene etter vekstavslutning. Foto: Birgitte Vaagan Øvereng