Dette året er hele den store sortsvisningen i Nederland/Tyskland avlyst grunnet Covid-19. I stedet er det sendt ut en «virtuell visning» ved at de ulike foredlerne har presentert sine nyheter gjennom et nyhetsbrev.

Arrangørene ønsker igjen velkommen til Flower Trials 2021 fra 15. til 18. juni neste år.

I nyhetsbrevet var det flere interessante nyheter, og jeg vil særlig trekke fram et par av dem.

Rudbeckia hirta ‘Amarillo Gold’ fra Benary.

Denne sorten vant i år FleuroSelect`s gullmedalje.

Blomstene på ‘Amarillo Gold’ ligner på den høye sorten ‘Prairie Sun’, men plantene har en mer kompakt vekstform.

‘Amarillo Gold’ har en homogen vekst og farge, plantene er kompakte med en rund vekstform. Den er tidlig, og dermed egnet for vårsalget, eller kanskje aller best egnet til ettersalget først i juni.

Frøet spirer ved 22-24 grader, og kulturtida er oppgitt til 13-15 uker. Pluggplantene er normalt 5-6 uker gamle ved potting. Plantene pottes med en plante per 12-14 cm potte, eller 2-3 planter per potte for større potter.

Rudbeckia ‘Amalillo Gold’ dyrkes ved 18-20oC og minst 14 timers daglengde. Plantehøyden er oppgitt til 30-35 cm, og plantene retarderes normalt med Alar og Bonzi.

Som med andre Rudbeckia er forebyggende vanning med Topsin aktuell, de fleste Rudbeckia er utsatt for sopp i rothalsen.

Primula veris ‘Victoriana’, presentert på FlowerTrials av Ebbing-Lohaus, Tyskland

Victoriana er en serie av Primula med litt ulike fargenyanser i blomsten. Det er blitt importert litt av denne planten de siste årene, men det er ingen grunn til at vi ikke kan produsere også denne primulasorten i Norge.

Det er noe nostalgisk over disse primulaene, blomstene minner om aurikler som vi kan finne i gamle hager, mens dette er en sortgruppe innen P. veris, altså samme arten som vår ville marinøkleblom. Denne har blomstene på stengel, i motsetning til de fleste Primula som dyrkes, de tilhører arten P. vulgaris, samme arten som vår ville kusymre.

Blomsterklasene sitter på 20 cm lange stengler, og finnes i flere fargekombinasjoner. Blomstene har gult senter, omgitt av rød, fiolett eller brun kant, og ytterst en gul eller hvit rand.

Denne primulasorten blir beskrevet som hardfør, den vil nok klare seg enkelte steder ute. Plant den ut i humusrik jord, gjerne et sted der det er noe skygge. Salgsperioden er fra februar til april, og fra april kan den normalt plantes i potter ute, gjerne på en noe skjermet plass.

Xerochrysum granvia pink flame
Xerochrysum Granvia Pink Flame, Suntory. Foto Suntory

Xerochrysum Granvia Pink Flame, Suntory

I fjor kom nyheten Granvia Gold fra Suntory, den vakte oppmerksomhet under FlowerTrials 2019 med sine svært store blomster. I år kommer den rosa sorten Granvia Pink Flame som supplement til den gule sorten. Blomstene har en diameter på hele 8 cm. De enkelte blomstene har svært lang holdbarhet, og de tiltrekker seg humler, bier og sommerfugler.

Xerochrysum granvia pink flame1
Xerochrysum Granvia Pink Flame, Suntory. Foto Suntory

Det er dessverre ikke så mange som liker «tørkeblomster», men dette er svært gode sommerblomster som blomster helt til november. Et «must» i min hage.

Plantene pottes i 15-20 cm potter, og kulturtida er 9 uker fra potting til salg. Plantene får en rund planteform og de behøver lite veksthemming. Egner seg til landskap og store potter.

Dianthus merci fleuri
Dianthus MERCI 'Fleuri' - Kientzler. Foto Kientzler

Dianthus MERCI 'Fleuri' - Kientzler

Ny enkel nellik fra Kientzler med en nydelig rødfarge. Den markedsføres som en gaveplante og for impulskjøp, den er derfor fin å produsere til ettersalget i juni. Plantene remonterer og blomstrer til langt utover høsten.

Dyrkes i 10-12 cm potter, Høyde ca 20 cm. Plantene skal være herdige, de kan også pottes inn på høsten eller i januar for tidlig blomstring fra april.

Dianthus merci fleuri1
Dianthus MERCI 'Fleuri' - Kientzler. Foto Kientzler