Bedre enn sitt rykte
Rovtegen Macrolophus pygmaeus og rovtegen Orius majusculus er har vært på markedet i mange år, men de har ikke alltid fått den oppmerksomheten de fortjener.
Rovtegen Macrolophus pygmaeus har fått et dårlig rykte, fordi den kan gjøre skade på enkelte tomatsorter. Rovtegen Orius majusculus har heller ikke vært brukt så mye fordi den er relativt dyr sammenlignet med rovmidd.
Heldigvis er det nye muligheter som gjør at rovtegene kan være til god hjelp til bekjempelse av spinnmidd i tomat og trips i agurk.
Spinnmidd i tomat
Spinnmidd kan gjøre stor skade på tomatplantene og føre til avlingstap.
Tidligere var plantevernmiddelet Floramite (Bifenazat) godkjent mot spinnmidd i tomat. Fordelen med dette middelet var at det er skånsomt for nyttedyr og kunne brukes sammen med rovmidd og rovtege. Ved store angrep av spinnmidd var det da mulig å redusere med smittepresset av spinnmidd, slik at det ble lettere og billigere å lykkes med rovmidd og rovtege.
Men Floramite er ikke lenger lov å bruke mot spinnmidd i tomat. Vi har dessverre ingen andre godkjente plantevernmidler mot spinnmidd som kan brukes sammen med nyttedyr i tomat. Det er derfor viktig å lykkes med nyttedyr mot spinnmidd.
Ja takk til både rovtege og rovmidd
Det er vanskelig å bekjempe spinnmidd med bare rovmidd P. persimilis eller bare rovtege Macrolophus pygmaeus.
Erfaringer har vist at ved å bruke en kombinasjon av rovtege og rovmidd, blir det bedre bekjempelse av spinnmidd enn hvis det bare settes ut rovmidd.
Rovtege og rovmidd jobber på ulikt vis og de utfyller hverandre. Ved å bruke begge to, oppnås best resultat med minst mulig kostnad.
Fordelene med rovtege Macrolophus pygmaeus er at:
- den er lett å settes ut fordi den voksne rovtegen har vinger
- den kan settes ut forebyggende fordi den overlever på plantesaft eller den kan fòres (med blant annet steriliserte sommerfugl egg)
Ulempen med rovtege er at:
- den spiser ikke all spinnmidd på plantene og klarer ikke å bekjempe store angrep av spinnmidd
Fordelen med rovmidd P. persimilis er at
- den spiser mange spinnmidd og er god på å bekjempe et lokalt angrep
Ulempen med rovmidd er at:
- den kan ikke overleve uten spinnmidd og må settes ut på planter med spinnmidd
- den er vanskelig å sette ut på riktig sted fordi du må vite hvor i veksthuset det er angrep av spinnmidd
Problem og løsning
Hvis det blir mange rovteger Macrolophus pygmaeus på plantene, kan den gjøre skade på enkelte sorter av cherrytomat slik at det blir mindre tomatfrukter.
I 2022 ble plantevernmiddelet NeemAzal-T/S (azadiraktin) godkjent mot flere skadedyr i tomat. Ifølge toleranselisten fra Koppert dreper sprøyting med NeemAzal opptil 50 % av rovtege Macrolophus pygmaeus med to ukers ettervirkning og opptil 50 % av rovmidd P. persimilis. Men sprøyting med NeemAzal har ingen ettervirkning på rovmidden.
Ved å sprøyte med NeemAzal, kan man redusere mengden rovteger uten å samtidig drepe all rovmidd. Dermed kan rovtegene holdes på et nivå der de er til nytte og ikke blir skadedyr.
Trips i agurk
Trips er glad i agurkplantene. Store angrep av trips fører til deformerte agurkfrukter og avlingstap. Vi har dessverre ingen effektive kjemiske plantevernmidler som er godkjent mot trips i agurk og som samtidig kan brukes sammen med nyttedyr. Det er derfor avgjørende å lykkes med biologisk bekjempelse mot trips i agurk.
Det er standard metode å sette ut rovmidd (A. swirsii, T. montdorensis eller N. cucumeris) forebyggende ved planting og gjenta utsettene av poser med rovmidd hver 3.- 4. uke. Vanligvis fungere dette bra og angrep av trips holdes under kontroll.
Problem og løsning
Rovmidden har sine begrensinger siden den bare spiser trips nymfer og ikke voksne trips. I tillegg er den en følsom fyr som har problemer med at en stor andel av eggene dør hvis det blir for tørt (< ca. 65% RF) i veksthuset.
Det skjer mye på teknologifronten i norske veksthus. Det installeres LED lys, avfuktings utstyr og andre tiltak som påvirker klimaet i veksthuset. De senere årene har jeg observert at i noen nye veksthus er det problemer med å få god nok effekt av rovmidd mot trips. Til tross for at det settes ut store doser med rovmidd, øker angrepet av trips i disse veksthusene. Samtidig kan det være god effekt av rovmidd i gamle veksthus med «gammel klimastyring».
Etter å ha prøvd store doser med rovmidd mot trips i disse veksthusene uten å få god nok effekt, er løsningen å sette ut både rovmidd og rovtege Orius majusculus.
Fordel med rovtege Orius majusculus er at den:
- er robust og tåler større variasjon i relativ luftfuktighet
- spiser både voksne trips og trips nymfer
- har vinger og spres lett i veksthuset
For å redusere skade av trips i veksthus der rovmidden ikke jobber godt nok, har vi gode erfaringer med å sette ut rovtegen med jevne mellomrom gjennom agurkkulturen.
Utfordringen er å finne en strategi på en dose med rovteger som er stor nok til å gi god nok effekt, men ikke for stor slik at kostnaden ikke blir for stor.

Ny mulighet
Silkedodre Lobularia maritima (også kalt Alyssum maritimum) er en sommerblomst med mye pollen og nektar. Siden rovtegen Orius liker både pollen og nektar, trives den godt på silkedodre. Denne planten kan brukes som bankerplante til oppformering av rovtege og eventuelt andre nyttedyr som trenger pollen og nektar.
Det er interessant å teste ut dette for å se om denne metoden fungere i praksis.
Klarer rovtegen å oppformere seg på silkedodre og fly over til agurk plantene?
eller blir de de værende på blomstene?
Trips liker også silkedodre og blir blomstene en oppformerinstasjon for trips eller for rovteger?