I ny potetbok kan du lese om hvor viktig poteten har vært for helsa vår, for befolkningsveksten og for landet vårt.
Poteten, som en gang hadde fast plass i kostholdet vårt, er stadig sjeldnere å se på norske middagstallerkener. På 1950-tallet spiste vi nordmenn fem ganger så mye potet som vi gjør i dag. Den gangen dro norske barn på potetferie, nå er det pita og pasta som gjelder.
Poteten har vært en av de viktigste matplantene i Norge gjennom de siste 250 årene. Ivrige potetprester misjonerte for å få en skeptisk, men sulten befolkning til å dyrke den lille knollen, og den ble avgjørende for å holde liv i både husmenn og arbeidere. Men ikke bare bedre folkehelse, også spritproduksjon og fyll fulgte med poteten.
Forfatter av boka "Potetlandet - en fortelling om Norge" er Trond Gram. Han er er utdannet historiker ved Universitetet i Oslo og har skrevet flere bøker om norsk historie. Han jobber til daglig som kommunikasjonssjef i LO.
> Les intervju om boka og forfatteren i Hadeland (av John Erik Thorbjørnsen, 14/9/2024)