Helgen 18. til 21. august gikk Tomatfestivalen på Finnøy av stabelen. NLR var til stede på tomatkonferansen arrangert av TEAL, Tomatfestivalen og Stavanger kommune.

Tomatkonferansen ble startet med digital åpningshilsen av Bent Høye. Det var godt oppmøte. Blant andre deltok representanter for Statsforvalteren, Stavanger kommune og toppsjefen i BAMA. Tomat og agurkproduksjonen i området ble virkelig satt på kartet og det var en spennende dag med mange gode innlegg. Håvard Skavland fra Skavland gartneri gjorde en god figur som gartnernes talsperson denne dagen

Pakkerobot klar for salg til høsten

Atle Rettedal fra Trolltunga Robotics fortalte om fremgangen i deres prosjekt i samarbeid med Wiig gartneri, hvor de utvikler en robot som kan pakke tomater. Ifølge Rettedal er denne softwaren eneste i sitt slag. Rettedal kunne informere om at roboten vil være klar for kommersielt salg i høst.

Vil produsere eksotiske frukter i veksthus i Norge

SreeRekha Nitish var invitert for å fortelle om hennes bedrift Sasya AS og planer om produksjon av eksotiske frukter i veksthus. Hun er på utkikk etter en gartner som er interessert i å produsere eksotiske frukter i veksthus til restauranter og innvandrerbutikker. I følge SreeRekha burde det være et marked for disse fruktene fordi kvaliteten på det som nå kan kjøpes i butikk er dårlig og mange innvandrerfamilier bruker store mengder frukt og grønnsaker i matlaging.

Tomatfestivalen og Tomatkonferansen gjør en fantastisk jobb for å rette fokus mot norsk tomatproduksjon.

Anbefaler alle å ta turen til tomatkonferansen og tomatfestivalen neste år.

Tomatkonferanse 2022 Sara
Ola Hedstein fra ReThink Food. Foto Sara Brunborg Jakobsen