Man kan si at nordmenn elsker rhododendroner. Universitetet i Bergen, Milde Arboretum har den største samlingen av disse plantene i Skandinavia. Det er over 4000 eksemplarer fra mange verdenshjørner.

De plantes i parker, i private hager både i bygd og i byer, og i moderne boligfelt. Hoved blomstringen er i mai, men enkelte rhododendron kan blomstre tidligere, eller senere. De fleste er eviggrønne, men det finnes også løvfellende rhododendron (asalea). Ikke alle arter/sorter er godt tilpasset norsk klima, men mange klarer seg bra her.

Her vil jeg introdusere en gruppe frostbestandige rhododendronvarianter fra Finland. Noen av disse er foredlet frem av Kristian Tequist, en kjent finsk forsker som har drevet med rhododendron i nesten 30 år. Disse er hybrider av de mest frostbestandige artene, derfor kjennetegnes de av høy frostmotstand (-26 til -32 °C). Samtidig har de god vekst og vakre blomster. Sortene passer perfekt til kjøligere forhold. Hjemlandet deres er Finland, så det norske klimaet vil ikke være for vanskelig for disse sortene.

Produksjonen av rhododendron er krevende, men utvidelsen av planteskolens sortiment med nye, verdifulle varianter vil skape interesse hos potensielle kunder.

Samlinger av finske rhododendroner kan man se i Milde Arboretum (Bergen) i Norge, i Haaga Rhohodendron Park (Helsinki) i Finland og i Cieplucha Planteskole i Polen.

Bilder kommer fra Cieplucha Planteskolen i Konstantynow Lodzki (Polen). Planteskolen produserer og tilbyr både ungplantemateriale i M40 og planter som dyrkes i P9, C1, C2, C5, C10, C15, C35 og C90 beholdere og selges i en stor del av Europa. Plantene er meget god forankrede, herde og sterk forgrenede. Samlingen av rhododendron er åpen og vil bli utvidet med nye varianter.

Bilde 1. Lumotar, Cieplucha Planteskole

Lumotar 2

Bilde 2. Pernille, Cieplucha Planteskole

Pernilla 4

Noe av de mest interessante finlandske sortene av rhododendron er i tabellen:

De finske sorter av rhododendron tabell

Kilde:

Arboretet Milde Det nordiske hjørnet | Universitetshagene | UiB

Kristian Theqvist – Rhodogarden Rhododendron hybrids (rhodogarden.com)

Gospodarstwo szkolkarskie Cieplucha Finnish Rhododendron Collection - cieplucha.com.pl