Ingen skånsomme plantevernmidler

Spinnmidd kan gjøre stor skade på tomatplantene. Tidligere år har det blitt brukt rovmidd mot spinnmidd i kombinasjon med sprøyting med Floramite ved behov.

Plantevernmiddelet Floramite er skånsomt for nyttedyr og kunne derfor brukes i en strategi med integrert plantevern mot spinnmidd. Men Floramite er ikke lenger godkjent til bruk i tomat.

Per 1/1, 2024 er det er ingen godkjente plantevernmidler mot spinnmidd i tomat som kan brukes sammen med nyttedyr. Det er derfor nå helt avgjørende å lykkes med bruk av nyttedyr.


Prosjekt «Riktig bruk av rovmidd mot spinnmidd i tomat»

Jeg har i 2024 gjennomført prosjektet «Riktig bruk av rovmidd mot spinnmidd i tomat». Prosjektet er finansiert av Grøntsatsingsmidler fra NLR SA.

Målet med prosjektet er å få tomatprodusentene til å lykkes med rovmidd mot spinnmidd.


Med rådgiving på gartneribesøk, telefon og e-post har jeg sett på hvordan den enkelte gartner kan bekjempe angrepet i sitt gartneri. Det har vært lagt vekt på å formidle praktiske rutiner for bruk av nyttedyr.

Jeg har kontaktet 27 tomatprodusentene og samlet inn informasjon om deres erfaringer med bruk av rovmidd mot spinnmidd i 2024 og tidligere år. I 2024 var det angrep av spinnmidd i 19 av disse gartneriene. Erfaringene fra prosjektet ble også formidlet på fagmøter 5/9, 13/9 og 26/9, 2024.


Suksess faktorene

De tomatprodusentene som lykkes med rovmidd mot spinnmidd:

  • setter ut rovtege forebyggende
  • har ansatte som er gode på å finne den første spinnmidden
  • har gode rutiner for å merke planter med angrep av spinnmidd
  • har fast faste bestillinger med rovmidd hver uke når det er angrep av spinnmidd
  • bruker store flasker (10.000 stk) med rovmidd
  • klarer å lese tomatplantene slik at de setter ut stor nok dose med rovmidd fra flaske og eller i småposer på rett sted i veksthuset
  • bruker lite/ingen svovel mot meldugg slik at rovmidd og rovtege overlever og gjør en god jobb


Rovtege + rovmidd

Både rovtege og rovmidd spiser spinnmidd. Men de jobber på ulike måter og begge nyttedyrene må gjøre en god jobb for å bekjempe spinnmidden i gartneriet ditt.

Rovtege (Macrolophus pygmaeus)

Fordelene med rovtegen er at den:

  • er lett å sette
  • kan fly og fordeler seg i veksthuset på egenhånd
  • kan settes ut forebyggende fordi den kan overleve selv om det ikke er spinnmidd på plantene
  • spiser både spinnmidd, mellus, egg og unge sommerfugllarver og kan overleve på plantesaft


Ved å fôre rovtegen med spesialmat (blant annet steriliserte sommerfuglegg), kan du lage en stor hær av rovteger som er klar til å spise spinnmidd dersom du får angrep senere i sesongen.

Ulempen med rovtegen er at den klarer ikke å spise all spinnmidd alene, men må ha hjelp av rovmidden.

IMG 1619
Rovteger (Macrolophus pygmaeus) mot spinnmidd. Foto: Annichen Smith Eriksen
IMG 2025
Rovteger (Macrolophus pygmaeus) mot spinnmidd. Foto: Annichen Smith Eriksen

Rovmidd (Phytoseiulus persimilis)

Fordelen med rovmidden er at den spiser mange spinnmidd.

Ulempene med rovmidden er at den ikke kan fly og at den bare spiser spinnmidd.

Rovmidden må derfor settes ut direkte på planter med spinnmidd for å kunne gjøre en god jobb.


Poser med rovmidd – nytt produkt i 2024

SPIDEX VITAL PLUS er små poser med rovmidd (Phytoseiulus persimilis). Det er den sammen rovmidd som finnes i flaskene. Men posene fungerer som en oppformerings stasjon og inneholder både egg, nymfer og voksne rovmidd.

Ifølge produktinformasjonen inneholder en pose med SPIDEX VITAL PLUS ca. 250 rovmidd og i løpet av ca. 2 uker vil det totalt komme ut ca. 500 rovmidd per pose.

Fordelene med posene er at

  • det blir en stor dose med rovmidd der posen settes ut
  • det er lett å se hvor posene er satt ut
  • nye rovmidd produseres over ca. 2 uker
  • posene med rovmidd lett kan flyttes internt i veksthuset når du finner nye planter med spinnmidd


Ved angrep av spinnmidd anbefales det å sette ut en pose med SPIDEX VITAL PLUS per plante på planter med mye spinnmidd («hot spots») og en pose per 2. plante på naboplantene.

IMG 3410
Rovmidd (P. persimilis) mot spinnmidd. Foto: Annichen Smith Eriksen
IMG 3763
Rovmidd (P. persimilis) mot spinnmidd. Foto: Annichen Smith Eriksen

Strategi mot spinnmidd i tomat

Basert på erfaringene fra 2024 vil jeg foreslå følgende strategi/oppskrift på nyttedyr mot spinnmidd i tomat:

Unngå bruk av svovel mot meldugg

Svovel er skadelig for nyttedyr. Flere av gartneriene som brukte lite/ikke svovel i 2024, fikk bedre effekt av rovmidd og rovteger og dermed bedre bekjempelse av spinnmidd.


Hvis mulig, velg tomatsorter som er sterke mot meldugg. Ved små angrep av meldugg, kan det sprøytes med bakterie preparatet Serenade ASO og ved større angrep kan det ved behov, sprøytes med Fungaflash eller Topas.


Sett ut rovtege forebyggende

Sett ut rovtege ca. 1-2 uker etter planting. Jeg vil foreslå å øke dosen til 1 stk/m2 og gjenta utsettet etter 2 uker. Dersom det ikke er skadedyr i veksthuset, fòres rovtegene med mat en gang i uken de første 4-6 ukene.


Dersom det senere i sesongen blir for mange rovteger, kan det bli skade på enkelte tomatsorter, blant annet cherrytomat. Da kan det sprøytes med Neem Azal for å redusere antall rovtege uten å ødelegge rovmidden.


Informer om hvordan angrep av spinnmidd ser ut

Rovmidd er dyrt. Det er derfor viktig å oppdage små angrep av spinnmidd, slik at du ikke trenger veldig store doser med rovmidd.

Informer alle ansatte som jobber med tomatplantene om hvordan spinnmidd og skade på plantene ser ut. Dermed kan de lettere finne den første spinnmidden.


Lag et system for merking av planter med spinnmidd

For at rovmidden skal fungere, må den settes ut på planter med angrep av spinnmidd.

Jeg vil foreslå at det settes et merke (f. eks rødt bånd/tape) i begynnelsen av planterekke med spinnmidd og lokalt på planterekken der det synlig angrep.

Dermed bli det lett for den som skal sette ut rovmidden og sette den ut på riktig sted.


Ha fast bestilling av rovmidd hver uke

Vanligvis dukker det stadig opp nye angrep av spinnmidd i veksthuset. Dersom du har bestilling på rovmidd hver uke, har du alltid mulighet for raskt å sette ut nok rovmidd på nye angrep med spinnmidd.


Lær opp en person som har ansvar for utsett av rovmidd

For å få gode effekt av rovmidd, må den settes ut på rett sted og med rett dose. Det er derfor viktig at en person lærer seg denne teknikken og at det er samme person som gjør denne jobben hver uke.


Trikset med å få til dette, er å lære seg å lese plantene og se når angrepet av spinnmidd er under kontroll eller ute av kontroll. Dermed kan dosen med rovmidd tilpasses smittepresset av spinnmidd.

Sett ut rovmidd, minst ca. 50 stk/m2 en gang i uken inntil angrepet er under kontroll. Spinnmidd er under kontroll når det er lite ingen spinnmidd/skade på nye blad i toppen av plantene og bare døde spinnmidd på gamle blad.


Sett ut store nok doser med rovmidd

Den vanligste årsaken til at du mislykkes med rovmidd mot spinnmidd, er at det settes ut for lite rovmidd. Dersom rovmidden bare klarer å spise 25 % av spinnmidden på tomat, vil 75 % overleve og forsetter å legge egg og gjøre skade på plantene.


Jeg ser hele tiden at det er en dose-effekt. Jo flere rovmidd, jo bedre virkning. Spesielt viktig er det å ikke spare på kruttet ved første utsett. De som lykkes er gode på å sette ut en «knock down»-dose når de finner nye angrep av spinnmidd.

Store flasker med rovmidd (10.000 stk) og småposer med rovmidd (SPIDEX VITAL PLUS) gjør det lettere å få stor nok dose med rovmidd lokalt på plantene.


Lykke til med nyttedyr mot spinnmidd i tomat.


Ta kontakt så kan jeg lage en nyttedyrplan og hjelpe deg med rådgiving på nyttedyr mot spinnmidd i tomat: annichen.smith.eriksen@nlr.no