Pepinomosaikkvirus
Pepinomosaikkviurs (Pepino mosaic virus, PepMV) angriper tomatplanter, smitter via kontaktsmitte og kan gi tapt avling på 1. klasse tomater på ca. 4-15%. Størrelsen på avlingstapet varierer med virusstamme, tomatsort og dyrkingsforhold.
De viktigste smittekildene er småplanter, hender og klær ved håndtering av tomatplantene, redskap, vanningsvann og tomat på matpakken. Vanligvis er alle tomatfrø behandlet og skal være virusfri. Men ubehandlet frø kan inneholde virus.
Se etter angrep av pepinomosaikkvirus på tomatplantene. Ved mistanke om angrep, kan det tas en hurtigtest for å se om det er angrep av pepinomosaikkvirus.
Symptom på virusangrep på tomatfruktene er gul-rød mosaikk, bleke diffuse flekker, ujevn modning og redusert fruktstørrelse. På bladene blir det gul/grønn mosaikk og bobling/bukling. Bladene blir også mindre og deformerte. Det blir redusert vekst og toppen av plantene blir bleke.
Vaksine
I 2024 ble det i Norge godkjent to vaksinepreparater mot pepinomosaikkvirus, henholdsvis V10 og PMV-01.
Vaksinene inneholder en mild variant av pepinomosaikkvirus. Ved behandling, vil den milde varianten av viruset (vaksinen) ta plassen i plantene slik at en aggressiv stamme av pepinomosaikkvirus ikke får utvikle seg og det blir redusert skade og redusert avlingstap.
For at vaksinen skal ha full beskyttelse, må plantene være frie for virus ved behandling. Det er derfor alltid viktig å ha gode hygiene rutiner mot virus i gartneriet.
Ta kontakt (annichen.smith.eriksen@nlr.no) for mer informasjon om hygienerutiner mot virus i tomat.
Vær klar over at ved å vaksinere tomatplantene, blir det innført pepinomosaikk virus inn gartneriet, selv om det er en mild variant.
På etikettene til begge vaksinene V10, reg.nr. 2024.21 og PMV-01, reg.nr. 2024.23 står det at planter som skal vaksineres skal være fri for pepinomosaikkvirus når de behandles.
Det er ikke lov å behandle planter under oppal hos småplanteprodusent. Planter som er behandlet med vaksine (V10 eller PMV-01) skal ikke transporteres til andre produsenter eller bedrifter med unntak av transport for avfallshåndtering.
Det anbefales å vaksinere plantene rette etter planting og senest før første klase begynner å blomstre.
Info om PMV-01
Denne vaksinen inneholder en mild pepinomosaikkvirus, CH2-stammen, isolat 1906 og den skal beskytte mot den chilenske stammen av pepinomosaikkvirus. Under gode hygieneforhold beskytter PMV-01 mot alle pepinomosaikkvirusstammer som er funnet i Europa de siste 25 årene. Så langt er det bare den chilenske stammen av pepinomosaikkvirus som er påvist i norske tomatgartnerier
Det skal tas bladprøver av ungplantene en uke før utplanting for å påvise at plantene er virusfrie før behandling med PMV-01. I tillegg skal det tas prøver 4-6 uker etter vaksinering for å sikre at vaksinen har virket og at plantene er beskyttet.
PMV-01 forhandles av NORGRO og de organiserer innsending og testing av bladprøvene.
Ifølge etiketten anbefales det at PMV-01 sprøytes ut på plantene. Se mer informasjon på etiketten om dosering og behandling. Plantene som er behandlet med PMV-01 er beskyttet 3-6 uker etter vaksineringen. Plantene kan håndteres rett etter at sprøytingen er gjennomført.
Info om V10
Denne vaksinen inneholder to typer av mild pepinomosaikkvirus; isolat VX1 og VC1 som skal beskytte både mot den chilenske stammen og mot europeisk stamme av pepinomosaikkvirus.
På etiketten står det informasjon både om manuell påføring av viruset og om sprøyting. Men firmaet som produserer vaksinen, Valto Biocontrol, anbefaler at V10 påføres manuelt med svamp eller hanske på et blad per plante. Se mer informasjon på etiketten om dosering og behandling.
Ifølge Valto Biocontrol så vil manuell påføring av V10 gi raskere og bedre beskyttelse av plantene enn ved sprøyting. Ved påføring med svamp forventes full beskyttelse av plantene 4 uker etter behandling. Ved sprøyting med V10 kan det ta 6-7 uker for å få god virkning.
Det skal tas bladprøver 4 uker etter vaksinering for å sikre at vaksinen har virket og at plantene er beskyttet. V10 forhandles av LOG og de organiserer innsending og testing av bladprøvene.